Do osvetového projektu, ktorého hlavným partnerom bolo JTRE, sa zapojilo viac ako 5 tisíc žiakov

Čas čítania: 4 minút

Kodaň, ktorá sa hrdí prívlastkom „najzelenšie“ mesto, dosiahla svoj vzhľad práve vďaka zeleným strechám. Tie, okrem toho že zlepšujú miestnu klímu, pozitívne vplývajú aj na celkový vzhľad a znižujú negatívne dôsledky urbanizácie. Je nepopierateľné, že význam zelene pre náš život je obrovský, a málokto vie, že aj Bratislava sa už môže pochváliť niekoľkými „zelenými“ budovami.

Tie sú rozhodne jej budúcnosťou rovnako ako mladá generácia našich žiakov. Aj preto podčiarkovala tohtoročná téma projektu Deti a architektúra 2018 dôležitosť zelenej architektúry. Cieľom inovatívneho projektu je už niekoľko rokov vzdelávať celoplošne slovenských žiakov v oblasti architektúry a priblížiť im rozmanitý a zaujímavý svet architektov.  Vydavateľstvo EUROSTAV a občianske združenie EUROARCH pripravili aj tento rok e-learningový projekt v spolupráci so spoločnosťou JTRE ako hlavným partnerom, ktorého vyvrcholením bola výtvarná súťaž. Do projektu sa zapojilo viac ako 5 tisíc žiakov a na tému Moja zelená škola prišlo viac ako 500 prác, z ktorých vybrala odborná porota dvadsať najlepších. Ich autori prišli spolu s rodičmi nielen na slávnostnú vernisáž do lobby Pribinova 19 v novovznikajúcej zóne Eurovea City, ale aj na prehliadku hlavného mesta a jeho zelených budov.

Bratislava svojim hosťom nasledujúce ráno pripravila prekvapenie, ako keby sa chcela ukázať v čo najlepšom svetle a privítala ich čerstvou snehovou pokrývkou. Prvou zastávkou na zasneženej dunajskej promenáde bol komplex River Park, dnes už neodmysliteľná súčasť vyhľadávanej lokality, kde oddychujú rodiny, priatelia aj turisti. Pokoj celého námestia umocňuje v lete fontána a v zime ľadová plocha, ktorú si môžu užiť malí aj veľkí úplne zadarmo. K posedeniu lákajú lavičky pozdĺž celého nábrežia, čo vyhovuje najmä skôr narodeným, ktorí často vyhľadávajú promenádu pre jej ticho a kľud. Mestskú atmosféru navodili bežci a dokonca aj cyklisti, ktorých neodradila ani bohatá snehová nádielka.

Kúsok za River Parkom sa za lávkou cez cestu otvoril deťom úplne iný svet. Nová a moderná mestská štvrť Zuckermandel, ktorá bola dokončená len nedávno, nadchla všetkých mladých nadšencov architektúry. Popri replikách Messerschmidtových charakterových hláv sa námestím pomenovanom po tomto slávnom umelcovi, dostali až k centrále ČSOB, ktorá im umožnila cez víkend nahliadnuť do priestoru lobby, kde sa dozvedeli viac o „zelených“ certifikátoch budov a o tom, čo všetko je potrebné splniť a aké je to náročné získať ten najvyšší stupeň či už v systéme BREEAM alebo LEED. Táto a aj ďalšie administratívne budovy sú hrdými nositeľmi zelených striech, ktoré žiaci videli v e-learningovom kurze.

Aj pod snehom bolo zrejmé, že pod hradným kopcom pulzuje život. Komplex budov prirodzene dopĺňala prírodná zeleň, parčík a veľa oddychových zón. Neodmysliteľnou súčasťou je jedinečný Skalný nos, ktorý svojim prepojením s dunajskou promenádou dodáva lokalite nový vychádzkový rozmer a zároveň poskytuje športovcom priestor vo fitparku. Štýlová štvrť Zuckermandel sa stala priekopníkom aj v pilotnom projekte osadenia polopodzemných kontajnerov na odpad, ktoré nielen zabraňujú opätovnému znečisteniu okolia, ale aj zabraňujú premnoženiu sa hlodavcov na úkor ostatných živočíchov, pre ktorých tu boli vytvorené podmienky vo forme vtáčích kŕmidiel, búdok aj tzv. hmyzích hotelov.

Z podhradia sa víťazi projektu presunuli po nábreží k Eurovea City a Panorama Parku. Vidieť prvý urbánny park, Panorama Park, bolo pre nich nielen zážitkom, ale aj spúšťačom mnohých otázok. Okrem výduchov z garáže, vetrolamov a fontány ich zaujala najmä skutočnosť, že sa oddychová zóna nachádza medzi najvyššími budovami v meste. Ocenili aj prístup do parku z viacerých strán nielen pre ľudí, ktorí tu bývajú a pracujú, ale aj pre verejnosť. Veľmi sa im páčilo prepojenie parku s modernou architektúrou. Najväčším a nezabudnuteľným zážitkom pre deti, ale aj ich rodičov, ktorí ich sprevádzali, bol výhľad na Bratislavu z 20. poschodia budovy Tower 115 kde sídli spoločnosť IBM Slovensko. I keď sa zelené strechy dali pod snehom iba tušiť, vynahradila im to nádherná machová stena na recepcii spoločnosti. Vidieť Bratislavu doslova zo všetkých svetových strán bola nielen pre deti unikátna príležitosť, ale aj nezabudnuteľný zážitok, vďaka ktorému budú na projekt a svoj výlet do hlavného mesta ešte dlho spomínať.

Viac ako 5 tisíc žiakov z celého Slovenska absolvovalo inovatívny e-learningový kurz venovaný tento rok zeleným budovám. V poradí už 4. ročník úspešného projektu Deti a architektúra ukončila slávnostná vernisáž výtvarných diel v lobby Pribinovej 19 a projekt uzavrela prechádzka 20 víťazov a ich rodičov či učiteľov Bratislavou a jej zelenými budovami, jedinečnou promenádou, verejnými priestormi a parkmi. Organizátormi boli Vydavateľstvo EUROSTAV a občianske združenie EUROARCH v spolupráci so spoločnosťou JTRE ako hlavným partnerom.

Sledujte náš blog, sociálne siete a newsletter pre viac noviniek.