Na pracovnom prostredí záleží. Prejdite sa s nami priestormi Panorama Business II

Dizajnové vylepšenia, šetrné svetlá, ale aj oddychové zóny a pohodlie na pracovisku. Priestormi Panorama Business II nás previedol ich projektový manažér, Dušan Janca.

Panorama Business II je administratívna budova na rohu Landererovej a Čulenovej ulice v dotyku s budovou SND a nákupnou galériou Eurovea. Projekt bol vybraný ako nová firemná centrála pre Johnson Controls International, no okrem nej tu poschodia zaplnili aj firmy Atos, Arval či Profesia. Kancelárie boli pritom navrhnuté tak, aby spĺňali nielen najnovšie trendy, ale aj požiadavky klientov. Priestory vytvorené pre stovky zamestnancov nám ukázal projektový manažér komplexu, Dušan Janca.

Na jednom z poschodí sídli firma Profesia. Jej plán bol už od začiatku jasný – poskytnúť súčasným, ale aj novým zamestnancom väčšie priestory, keďže sa ako firma rozširujú. V rámci Panorama Business komplexu tak majú k dispozícii 1 000 m2.

Osvetlenie šetrí energiu v celej budove

Každý klient mal vlastné predstavy o interiéri, materiáloch a farbách, no niektoré dizajnové riešenia, kúrenie či osvetlenie nájdeme totožné na každom poschodí. “Rovnako ako v priestoroch firmy Profesia, aj v celej budove je vetranie a chladenie riešené pomocou chladiacich rámov, vykurovanie má vykurovacie telesá, osvetlenie je riešené v štandarde s podvesenými svietidlami,” vysvetľuje projektový manažér.

“Atypické voči klasickým budovám je v Panorama Business II spínanie osvetlenia, ktoré šetrí elektrickú energiu. Ak sú ľudia mimo kancelárie, automaticky sa zhasne a keď sú v kancelárii, svietidlá svietia iba požadovanou intenzitou,” približuje. “V prípade, že z vonku prichádza viac denného svetla, svetlá svietia menej, v prípade, že je slabšie denné svetlo, svietia automaticky viac,” opisuje systém osvetlenia vo všetkých firmách v budove.

Veľké terasy vyžadujú špeciálnu pozornosť

Na budove sú dva priestory, ktoré majú veľké vonkajšie terasy. Obe sú prenajaté firmou Johnson Controls. Manažér vysvetľuje, že v prípade terás treba myslieť aj na také detaily, akými sú vysadené rastliny. “Vysadené kvety sa na terasách neudržia, vietor ich jednoducho rozfúka spolu s humusom. Dokonca aj mrežovina prerastená rastlinkami nie je pre takýto účel ideálna. Momentálne preto pracujeme na odolnom riešení, ktoré by bolo zároveň vkusné,” hovorí Janca.

Zóna oddychu pre zamestnancov aj obyvateľov

Výhľad z firmy Profesia smeruje na park, ktorý predstavuje verejný priestor určený pre rodiny s deťmi, zamestnancov komplexu, ale aj obyvateľov mesta. Medzi budovami vytvára zónu oddychu, ktorej návrh vychádza zo základného funkčného rozdelenia priestoru na malé námestie a park.

Janca zdôrazňuje, že park slúži všetkým a zároveň tvrdí, že práve kvôli tomu je potrebné myslieť aj na oddelené zóny. “Vzhľadom na to, že sú tu aj fajčiari, ale aj ihriská pre deti, keďže je tu škôlka, musíme vytvoriť fajčiarske a psíčkarské priestory, ale myslieť pritom aj na priestory vhodné pre deti,” vysvetľuje projektový manažér.

Poschodia odlišuje farba

Johnson Controls ako hlavný klient v budove v súčasnosti presťahoval do komplexu všetkých svojich zamestnancov. “Nie je ich ani 1 200, no plán sedenia je spravený až na 1 800 zamestnancov,” zdôrazňuje veľkosť priestorov Janca.

Firma má v budove prenajatých viacero poschodí, ktoré sú riešené rovnako. Polepy, ktoré môžeme vidieť v kuchynke a oddychovej zóne na presklených priečeliach, sú charakteristické pre celé poschodie. “Architekt to poňal tak, že na každom poschodí navrhol špecifické priestory, ako sú kuchynky, oddychové zóny a zasadačky odlíšené farebne, to znamená, že sa po poschodiach farba mení. Tak majú zladený aj nábytok v kuchynkách, koberce aj podlahy,” opisuje riešenie priestorov.

Manažér z vlastnej skúsenosti tvrdí, že klienti chceli riešiť najmä kuchynky, oddychové zóny a rokovacie miestnosti: “Keď to zoberiem, tak všeobecne riešili ešte koberec, to platilo zásadne u každého jedného klienta. Každý si vybral koberec sám a tým pádom si zladil jeho dizajn s nábytkom,” vysvetľuje.

Čo bolo počas realizácie projektu podľa Dušana Jancu zaujímavé je to, že absolútna väčšina klientov ustúpila z bežného riešenia uzatvorenia kancelárií sadrokartónovými priečkami. “Priečelia, ktoré presvetľujú a prepájajú priestrory sú tiež presklené. Jednosklené priečky sú bezrámové, v prípade väčších akustických nárokov sa použili rámové,” vysvetľuje.

Aj pracovné priestory Johnson Controls sú na všetkých poschodiach otvorené. “Hierarchiu nemajú, nie je to tak, že by mali poschodie určené pre vedenie. Na jednom poschodí majú aj šéfov aj zamestnancov,” dodáva.

Súkromie aj v otvorených kanceláriách

Aj vo firme Arval, ktorá sídli v budove na jednom z poschodí, pracujú zamestnanci v otvorených priestoroch. Napriek tomu nemajú problém so súkromím pri telefonovaní alebo biznisových stretnutiach. K dispozícii majú niekoľko rokovacích miestností, menšie priestory určené na stretnutie dvoch alebo troch ľudí, ale aj priestory vytvorené výhradne na telefonovanie. “Po celom poschodí majú zamestnanci zároveň k dispozícii sedačky, tzv. ostrovčeky na oddych,” vysvetľuje projektový manažér.

Neviditeľné úložné priestory

Otvorené priestory firmy Arval spája funkčný dizajn a úložné priestory, ktoré ako návštevník na prvý pohľad neuvidíte.  “Steny sú riešené ako odkladacie priestory pre rôzne zložky. Všetko je skryté. Veľmi šikovná je napríklad aj jedna z rokovacích miestností, ktorú nevidieť. Maskované sú aj bezpečnostné prvky, ako sú hydranty alebo hasiace prístroje, no tie samozrejme musia byť viditeľne označené,” opisuje moderné priestory. “Zasadačky sú spravené do veľmi podobných štýlov, odlišujú sa len dizajnom na stenách, ako sú napríklad hviezdy alebo kvety,” dodáva.

Rovnaký princíp je uplatnený v celom priestore vrátane kuchynky. Uzatvorené sú aj spotrebiče či chladnička v kuchynskej linke. Chladničiek je dokopy šesť, no to na prvý pohľad nespoznáte. V podstate je všetko zamaskované, vrátane umývačky alebo mikrovlnky.

Priestranná jedáleň môže byť vďaka príjemnému dizajnu využitá viacúčelovo. V jedálni sa navyše nachádzajú aj obrazovky na stenách, a preto môže byť tento priestor v budúcnosti využitý okrem stravovania aj na väčšie stretnutia.

Stretnutia v Zemplíne či Tekove

Firma Atos má v rámci budovy 1 850 m2. Celé podlažie má tri sekcie, väčšinu tvorí aj tu otvorený priestor. Na poschodí sa nachádzajú špeciálne miestnosti určené napríklad na audio nahrávanie alebo fotografovanie. Jednou zo špeciálnych požiadaviek klienta boli súkromné miestnosti na telefonovanie.

Prioritou firmy Atos bol aj dostatočný počet rokovacích miestností pre svojich zamestnancov. Každé stretnutie s partnermi si vyžaduje separátne rokovania, a práve to bolo výzvou, ktorú museli v rámci otvorených priestorov vyriešiť.

Výzvou bolo aj označovanie miestností, keďže ich je desať. Kedysi ich označovali podľa miest alebo štátov, v novom komplexe si zvolili označenie podľa slovenských regiónov. V duchu týchto regiónov je prispôsobený aj dizajn miestností, ktorý oživujú typické dekoratívne vzory.

Kantína spĺňa aj náročnejšie požiadavky

Okrem parku a oddychových zón bola pre potreby zamestnancov vytvorená ako súčasť budovy kantína, ktorá sa nachádza na prízemí. Pôvodne bola navrhnutá výhradne pre firmu Johnson Controls.

“Kantína zaberá približne 1 000 m2, vrátane skladov a samotnej kuchyne. Architektky sa tento priestor snažili koncipovať tak, aby pôsobil predovšetkým ako reštaurácia a nie bežná táckareň,” opisuje celý koncept projektový manažér. “Sú tam rôzne zóny, kde si zamestnanci môžu vybrať z bežného menu alebo aj tzv. live cooking, kde si môžu vybrať z najčerstvejších jedál alebo exotickejších kombinácií,” dodáva.


O projekte Panorama Business II
Ide o modernú administratívnu budovu na rohu Landererovej a Čulenovej ulice v tesnej blízkosti nového SND a nákupnej galérie Eurovea. V budove sídli centrála Johnson Controls International. Má deväť nadzemných podlaží a spolu s budovami Panorama City a Tower 115 vytvára nádvorie s parkom a detským ihriskom. Lobby je súčasťou verejného priestoru a slúži ako priechod pre verejnosť. Budova má ambíciu získať certifikát LEED GOLD za energetický a environmentálny dizajn.

Autor: Simona Lichá
Foto: ©Matej Matula

Sledujte náš blog, sociálne siete a newsletter pre viac noviniek.